Przepis na Zupa cytrynowa (meksykanska)

Przepis na Zupa cytrynowa (meksykanska)

Składniki :

  • 700 g kurzych piersi,
  • 4 kurze watrobki,
  • 2,5 l wody,
  • 3 zabki czosnku,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 galazki kolendry,
  • 3 zielone cytrynki (limony),
  • 700 g pomidorow,
  • 100 g czerwonej cebuli,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 gozdzik,
  • 1 laska cynamonu (2,5 cm),
  • 1/2 lyzeczki zmielonego kminku,
  • 1 lyzeczka oregano,
  • 1 łyżka oleju, sol.
  • Do przybrania:
  • 3 zielone cytrynki,
  • 1 awokado,
  • smazone paski tortilli (przepis w "macz-ryz").


Wykonanie:

1. Cebule i czosnek obrać, opłukać, pokroic na kawalki. Kurze piersi dokladnie
umyc pod biezaca woda. Wlozyc do garnka, zalac woda, dodać czosnek, cebule,
kolendre i sol. Zagotowac, zmniejszyc ogien, gotowac pod przykryciem, az
mieso bedzie miekkie (40 min). Wyjac i pokroic na male kawalki. Wywar przecedzic i odstawic. Watrobki opłukać, usunąć blony, pokroic na kawalki.
2. Pomidory sparzyc, obrać ze skorki, pokroic. Czerwona cebule obrać, opłukać,
posiekać. Zielona papryke opłukać, odkroic 6 dlugich paseczkow, a reszte
drobno posiekać. 3 cytrynki pokroic na plasterki.
3. Na patelni podpiec kminek, gozdzik, cynamon i oregano. Przelozyc do miksera,
wlac 125 ml wywaru i zmiksowac.
4. W garnku rozgrzac olej. Wrzucic czerwona cebule i podsmazyc. Dodać posiekana
papryke i smazyc 2 min. Dodać pomidory i ciagle mieszajac gotowac 7 min.
Wlac reszte wywaru i zmiksowane przyprawy. Gdy sie zupa zagotuje dodać plasterki zielonych cytrynek, pokrojone mieso kurze i watrobki. Przykryc i gotowac na srednim ogniu 10 min. Osolic.
5. Awokado obrać i pokroic na plastry, pozostale cytrynki przekroic na cwiartki. Plasterki cytrynek wyjac z garnka i polozyc na srodku talerzy. Zalac
goraca zupa. Wlozyc paseczki zielonej papryki i paseczki smazonych tortilli.
Oddzielnie podac awokado i cytrynki.