Przepis na Zupa cytrynowa

Przepis na Zupa cytrynowa

Składniki :

  • 250 g kości cielęcych,
  • średnia włoszczyzna,
  • 1 i 1/2 cytryny,
  • 1/2 szklanki ryżu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 żółtka,
  • sól


Wykonanie:

Do garnka włożyć oczyszczoną włoszczyznę, wypłukane kości, ryz i masło, nalać ok. 1 i 1/2 l wody. Posolić i gotować na niedużym ogniu, aż ryz i jarzyny będą miękkie. Wyjąć jarzyny i kości wrzucić kawałek skórki wyparzonej cytryny. Mąkę rozprowadzić mlekiem i zaprawić zupę, zagotować . W garnku wymieszać żółtka i zalać je gorącą zupą. Nie gotować. Obraną cytrynę pokroić w cienkie plastry i wrzucić do zupy. Całość doprawić do smaku sokiem z półówki cytryny.