Przepis na Zupa czekoladowa z orzechami

Przepis na Zupa czekoladowa z orzechami

Składniki :

  • Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 500 ml mleko,
  • 500 ml smietanki,
  • 100 g cukru,
  • 4 zoltka,
  • 50 g kakao,
  • 3 lyzki likieru (advocat),
  • 125 ml smietanki kremowki do przybrania,
  • 150 g orzechow do przybrania.


Wykonanie:

1. Czekolade polozyc na patelni, wstawic do nagrzanego piekarnika na 4-5 min.
2. Miekka czekolade utrzec na gladka mase z 2 łyżkami mleka. W 100 ml cieplego
mleka rozpuscic kakao.
3. Reszte mleka zagotowac z cukrem, dodać roztarta czekolade i kakao. Dobrze
rozbic, by nie bylo grudek, zagotowac. Zdjac z ognia, wlac smietane, wymieszac.
4. Zoltka ubic, powoli wlewac do goracej zupy. Przez caly czas ubijac trzepaczka, by sie zoltka nie sciely. Pod koniec wlac likier. Wymieszac, ostudzic,
wstawic do lodowki.
5. Orzechy grubo posiekać. Ubic kremowke. Zupe przybrac orzechami i bita smietana.