Przepis na Zupa czosnkowa a la riojana
Składniki :
- 1/2 czerstwej pszennej bulki,
- 6 zabkow czosnku,
- 4 pomidory,
- 4 lyzki oleju,
- 1 lyzeczka zmielonej slodkiej papryki,
- 1,5 l wody,
- sol.
Wykonanie:
1. Bulke pokroic na cienkie kromki. Jarzyny umyc, pomidory sparzyc wrzatkiem,
obrać i przetrzec przez sito. Papryki (bez gniazd nasiennych) pokroic w kostke. Czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać.
2. W garnku rozgrzac olej i smazyc czosnek na malym ogniu 2 min. Powinien byc
miekki i przezroczysty. Ciagle mieszajac dodać pomidory i smazyc nastepne 2
min. Dodać pokrojona papryke, smazyc 5 min nie przerywajac mieszania. Dodać
bulke i lekko przyrumienic, uwazajac by sie nie przypalila.
3. Wsypac lyzeczke mielonej papryki, wlac wode, wymieszac i doprawic sola.
Gotowac na malym ogniu bez przykrycia 10 min.
4. Gotowa zupe podawac od razu na ogrzanych talerzach.