Przepis na Zupa czosnkowa po portugalsku

Przepis na Zupa czosnkowa po portugalsku

Składniki :

  • 1/2 szklanki oleju,
  • 4-5 drobno posiekanych ząbków czosnku,
  • 250g grubo pokruszonego suchego chleba bez skórki,
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki,
  • sól,
  • pieprz cayenne,
  • 1 litr wody,
  • 3 obrane i grubo pokrajane dojrzałe pomidory,
  • 2 lekko ubite jaja,
  • 2 gałązki drobno posiekanej pietruszki (opcjonalnie)


Wykonanie:

Podgrzać w rondlu olej, dodać czosnek i dusić do momentu, aż będzie miękki lecz nie brązowy. Dodać pokruszony chleb i dusić na średnim ogniu aż stanie się złocisty; nie rumienić. Dodać paprykę, sól, pieprz cayenne, wodę i pomidory; gotować przez 30 minut na wolnym ogniu. Drewnianą łyżką ubijać zupę, aż chleb się rozpadnie. W czasie ubijania dodać jaja. Gotować przez parę minut lecz nie dopuścić do wrzenia. Zupa powinna być mocno pikantna. Pod koniec gotowania wrzucić pietruszkę.