Przepis na Zupa czosnkowa

Przepis na Zupa czosnkowa

Składniki :

  • 40 zabkow czosnku,
  • 100 ml bialego wina,
  • 100 ml smietanki,
  • 50 g migdalow,
  • 1 żółtko,
  • 1 lyzeczka tymianku,
  • 1/4 lyzeczki papryki,
  • 1,2 l wywaru jasnego,
  • sol, pieprz.
  • Grzanki:
  • 1/2 dlugiej bulki,
  • 2 lyzki oleju,
  • swieze ziola (zielona pietruszka, szczypiorek).


Wykonanie:

1. Czosnek obrać, opłukać. Migdaly sparzyc wrzatkiem, odstawic na 5 min. Obrac
ze skorek, osuszyc, zemlec w mlynku lub utluc w mozdzierzu.
2. W garnku zagotowac wywar, dodać lyzeczke tymianku, gotowac 5 min. Wlozyc cale zabki czosnku, gotowac bez przykrycia na malym ogniu 20 min.
3. Wywar przecedzic, czosnek polozyc na sicie i łyżka wycisnac sok do wywaru.
Mase, ktora pozostanie na sicie odrzucic. Wywar zagotowac z winem. Dodać
ubita smietane z zoltkiem, wymieszac. Chwile podgrzewac, ale nie gotowac.
Doprawic sola, pieprzem i odrobina papryki. Wymieszac z utartymi migdalami.
4. Przygotowac grzanki: swieze ziola drobno pokroic. Bulke pokroic na kromki,
zrumienic na oleju z obu stron. Posypac ziolami. podawac od razu z goraca
zupa.