Przepis na Zupa fasolowa 1

Przepis na Zupa fasolowa  1

Składniki :

  • 1 puszka fasoli białej lub czerwonej,
  • 75 dag ziemniaków,
  • 6 łyżek bardzo drobnego makaronu,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 3 kostki bulionowe warzywne,
  • sól,
  • pieprz.


Wykonanie:

Ziemniaki obrać,umyć,pokroić w kostkę,włożyć do garnka
zalać 1,5 l wody i dodać kostki bulionowe. Gdy ziemniaki
zagotują się, wsypać makaron i gotować jeszcze 20 min
na małym ogniu. Białą fasolę wlać wraz z zalewą do zupy
Jeśli używa się fasoli czerwonej - osączyć ją na sitku i
przepłukać gotowaną wodą, a następnie wrzucić do zupy.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na
maśle i dodać do fasolówki. Zaprawić zupę śmietaną,
doprawić do smaku solą i pieprzem.