Przepis na Zupa fasolowa 2

Przepis na Zupa fasolowa  2

Składniki :

  • 20 dag pęczaku,
  • marchewka,
  • 15 dag drobnej fasoli,
  • 2 cebule,
  • 4 pomidory świeże lub z puszki,
  • 10 dag świeżych lub mrożonych brokułów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 listków szałwi,
  • pół kieliszka białego wytrawnego wina (niekoniecznie),
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól i pieprz,


Wykonanie:

Fasolę namoczyć na noc, gotować godzinę pod
przykryciem na małym ogniu.
Pęczak wypłukać, odcedzić, jedną cebulę i marchewkę
obrać. warzywa i kaszę dodać do gotującej się fasoli,
gotować około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki. Pozostałą
cebulę i czosnek obrać, wraz szałwią drobno posiekać
i podmażyć na rozgrzanej oliwie. Zalać winem i chwilę
poddusić.
Dodać pomidory (bez sosu jeżeli są to pomidory z puszki),
doprawić papryką i gotować aż do momentu, gdy sos
zgęstnieje. Połączyć z wywarem z fasoli z warzywami,
dodać umyte i podzielone na różyczki brokuły.
Gotować około 15 minut.
Gotową zupę odstawić na kilka minut i doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym pieprzem.