Przepis na Zupa fasolowa a la jokai

Przepis na Zupa fasolowa a la jokai

Składniki :

  • 200 g fasoli suchej lub 300 g swiezej,
  • 300 g wedzonych zeberek wieprzowych,
  • 300 g wedzonej kielbasy,
  • 2 srednie marchewki,
  • 1 nieduzy kawalek bialej rzepy,
  • 1 cebula,
  • 2 zielone papryki,
  • 1 pomidor,
  • 160 ml kwaśnej śmietany,
  • 3 lyzki smalcu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 lyzeczka papryki,
  • czosnek, liść laurowy,
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • sol.
  • Kluseczki (csipetke):
  • 80 g mąki,
  • 1 jajko,
  • sol.


Wykonanie:

1. Namoczona poprzedniego dnia sucha fasole ugotowac w tej samej wodzie razem z
zeberkami, sola i liśćiem laurowym. (Fasole swieza nie wymaga moczenia). Gdy
mieso bedzie miekkie, wyjac je, oddzielic od kosci, pokroic w kostke, i odlozyc.
2. Jarzyny obrać, umyc i cienko pokroic. Z papryki wyjac gniazda nasienne i
drobno posiekać. Podsmazyc na smalcu marchewke, papryke i rzepe. Wlozyc do
zupy razem z pomidorem i roztartym czosnkiem. Gotowac tak dlugo, az fasola
bedzie miekka.
3. Wedzona kielbase pokroic i podsmazyc. Zrobic zasmazke z mąki i tluszczu po
smazeniu kielbasy. Dodać do niej drobno posiekana cebule i papryke w proszku
Smazyc jeszcze przez chwile. Rozprowadzic mala iloscia zimnej wody, wlac do
zupy, dodać smietane i zagotowac.
4. Z mąki i jajka przygotowac twarde ciasto. Nie dodawac wody. Rozwalkowac je
bardzo cienko. Nastepnie palcami odrywac kawaleczki ciasta wielkosci malej
fasoli i wrzucac do wrzacej zupy. dodać pokrojona kielbase, mieso i od razu
podawac. Do zupy mozna dodać troche winnego octu i niewielka ilosc cukru.