Przepis na Zupa fasolowa po ułańsku

Przepis na Zupa fasolowa po ułańsku

Składniki :

  • 1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw,
  • 150 ml śmietany,
  • 15 dag fasoli perłowej,
  • 10 dag parówek,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 8 dag cebuli,
  • 2 dag mąki,
  • 5 dag makaronu,
  • sól,
  • czosnek,
  • papryka mielona


Wykonanie:

Fasolę przebrać, opłukać, zalać częścią zimnego wywaru, zagotować i pozostawić na 2 godz. Potem ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać . Boczek pokrajać w kostkę częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, połączyć z pozostałym wywarem, wsypać makaron, ugotować, wlać śmietanę wymieszaną z mąką, dodać fasolę oraz parówki obrane z osłonki i pokrojone w plasterki, chwilę pogotować, doprawić do smaku.