Przepis na Zupa fasolowa

Przepis na Zupa fasolowa

Składniki :

  • Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.
  • 150 g suchej fasoli,
  • 100 g wedzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pomidor,
  • 2 zabki czosnku,
  • 1 lyzeczka majeranku,
  • 1 l wywaru z jarzyn,
  • sol, pieprz.
  • Grzanki:
  • 4 kromki bialej bulki,
  • 2 zabki czosnku,
  • 1 łyżka masla,
  • sol.


Wykonanie:

1. Fasole umyc. Wlac 500 ml zimnej, przegotowanej wody, moczyc fasole 12 godz.
Ugotowac w tej samej wodzie na malym ogniu. Po ugotowaniu nie odcedzac.
2. Marchewke i cebule obrać, umyc, pokroic w kostke. Pomidor sparzyc wrzatkiem,
zdjac skorke, pokroic na kawalki.
3. Boczek pokroic na grube plastry, podsmazyc na patelni. Po wyjeciu, pokroic w
kostke, a na pozostalym tluszczu usmazyc cebule, marchewke i pomidor.
4. Do garnka z ugotowana fasola wlac wywar z jarzyn, zagotowac. Dodać podsmazone jarzyny i sol. Gotowac jeszcze kilka minut. Zupe przetrzec przez sito.
5. Przygotowac grzanki: kazda kromke przekroic na 4 czesci, zrumienic w piekarniku. Gorace grzanki posmarowac maslem roztartym z czosnkiem i sola.
6. Przetarta zupe ponownie zagotowac. Doprawic czosnkiem, sola i majerankiem.
Posypac skwarkami z boczku. Podawac z grzankami.