Przepis na Zupa francuska

Przepis na Zupa francuska

Składniki :

  • 4 - 5 cebul,
  • 1 porcja włoszczyzny,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 5 dag sera (ementaler, gouda),
  • 1/2 bułki paryskiej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól,
  • pieprz.


Wykonanie:

Włoszczyznę obrać, opłukać, zalać 1 l wody, osolić,
gotować 20 min, a następnie odcedzić. Naczynie z
wywarem odstawić. Cebule obrać, opłukać i drobno
posiekać. Na gorącym oleju zrumienić cebulę, oprószyć
ją mąką, połączyć z wywarem i gotować 15 - 20 min.
Następnie dodać wino, cukier, doprawić solą i pieprzem.
Bułkę pokroić na drobne kromki, a ser zetrzeć na tarce
o dużych otworach. Zupę przelać do żaroodpornego
naczynia, przykryć kromkami bułki, posypać serem i
zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp.200 st. C, aż
ser się stopi i zrumieni (5 - 10 min).