Przepis na Zupa gdańska

Przepis na Zupa gdańska

Składniki :

  • 1 i 1/2 l wody,
  • 30 dag mięsa z kury,
  • 30 dag włoszczyzny bez kapusty,
  • 1 szklanka mleka,
  • 5 dag makaronu,
  • 5 dag groszku konserwowego,
  • 5 dag fasolki konserwowej,
  • zielenina,
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie


Wykonanie:

Mięso z kury umyć, zalać wodą, posolić i ugotować. Warzywa obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do kury pod koniec gotowania razem z przyprawami. Miękkie mięso wyjąć oddzielić od kości, pokrajać w paseczki. Wywar połączyć z makaronem, groszkiem, mlekiem, fasolką, mięsem, dogotować, wymieszać z posiekaną zieleniną, doprawić do smaku.