Przepis na Zupa grochowa

Przepis na Zupa grochowa

Składniki :

  • 30 - 40 dag grochu,
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 15 dag boczku wędzonego,
  • 1 - 1/2 l wody,
  • 5 dag cebuli,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • majeranek,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól,


Wykonanie:

Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, gdy jest miękki, osolić. Ugotować wywar z boczku i warzyw. Groch przetrzeć przez sito, przelewając odcedzonym wywarem. Cebulę obrać, pokrajać, usmażyć na jasnozłoty kolor,dodać zrumienioną mąkę. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę. Połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem.
Włożyć boczek pokrajany w kostkę.Podawać z grzankami
z bułki lub chleba.