Przepis na Zupa grzybowa czysta

Przepis na Zupa grzybowa czysta

Składniki :

  • 5 dag suszonych grzybów, najlepiej borowików,
  • 1 duża porcja włoszczyzny
  • 1 łyżka masła,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 1-2 łyżesźki świeżego soku z cytryny, sól


Wykonanie:

Grzyby starannie umyć, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu 30-40 minut do miękkości. Następnie wyjąć je z wywaru, ostudzić i pokroić w cienkie paseczki. Włoszcźyznę obrać, umyć, pokroić w paseczki, podsmażyć na maśle, zalać 2 litrami wody, dodać listki, pieprź i ziele. Gotować ok. 30 minut, a potem przecedzić, połączyć z wywarem z grzybów, i pokrojonymi borowikami oraz doprawić sokiem z cytryny i solą. Podawać z pasztecikami lub grzankami.