Przepis na Zupa grzybowa z łazankami

Przepis na Zupa grzybowa z łazankami

Składniki :

  • 6 suszonych grzybów,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały kawałek selera,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka soku cytrynowego,
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu,
  • sól,
  • 2 l wody.
  • ŁAZANKI
  • 100 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1-2 łyżki wody,
  • sól.


Wykonanie:

Grzyby dokładnie umyć, zalać 2 litrami ciepłej, przegotowanej wody i odstawić na 3 godziny. Jarzyny obrać, umyć. Grzyby gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.Gdy będą miękkie dodać umyte jarzyny, masło, sól i ziarenka pieprzu.
Gotować jeszcze przez 30 minut. Następnie wywar przecedzić /jarzyny odrzucić/, a grzyby pokroić w cienkie paseczki. Przygotować łazanki: przesiać mąkę na stolnicę. Do wgłębienia w mące wbić jajko, posolić, wlać wodę i zagnieść twarde ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części, cienko rozwałkować, posypać mąką i zostawić aby przeschło. Przeschnięte ciasto ponownie przesypać mąką. Zwinąć w rulony w pokroić na paseczki szerokości 1 cm, a następnie w poprzek na kwadraciki. Łazanki wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzić, przelać gorącą wodą i osączyć. Przecedzoną zupę ponownie zagotować, dodać łyżeczkę soku cytrynowego, pokrojone grzyby oraz oddzielnie ugotowane łazanki.