Przepis na Zupa grzybowa

Przepis na Zupa grzybowa

Składniki :

  • 30 dag mięsa z kością,
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 2 - dag suszonych grzybów,
  • 1 3/4 l wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki.


Wykonanie:

Grzyby umyć, zalać zimną wodą, namoczyć na 1 - 2 godz,
gotować z pokrojoną cebulą pod przykryciem. Kości i
mięso opłukać, zalać wodą, osolić, powoli gotować. Gdy
mięso jest na pół miękkie, włożyć oczyszczoną i
opłukaną włoszczyznę i gotować do miękkości.
Przecedzić wywar i połączyć z odcedzonym wywarem z
grzybów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać
siekaną zieloną pietruszkę. Podawać z pasztecikami,
paluszkami kruchymi, ciastem lanym, kluseczkami
francuskimi z grzybami, z uszkami z grzybów.