Przepis na Zupa jabłkowa 1
Składniki :
- 2 jabłka
- 3 szklanki soku jabłkowego
- 1 białko
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki rodzynek
- 1 łyżka soku i otarta skórka z 1/2 cytryny
- cynamon
- melisa cytrynowa
Wykonanie:
Jabłka pokroić na cząstki, starannie usuwając gniazda nasienne. Sok zagotować z jabłkami, rodzynkami, łyżką cukru i skórką. Zagęścić zupę mąką. Białko ubić z resztą cukru i sokiem cytrynowym. Z piany uformować "kluseczki" /za pomocą dwóch łyżeczek/. Wrzucić do gorącej zupy na 4-5 minut /pod przykryciem, nie gotować!/. Zupę na talerzach udekorować melisą "kluseczki" posypać cynamonem.
Czas przygotowania: 25 minut, 1 porcja = 190 kcal.