Przepis na Zupa jabłkowa 1

Przepis na Zupa jabłkowa  1

Składniki :

  • 2 jabłka
  • 3 szklanki soku jabłkowego
  • 1 białko
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka soku i otarta skórka z 1/2 cytryny
  • cynamon
  • melisa cytrynowa


Wykonanie:

Jabłka pokroić na cząstki, starannie usuwając gniazda nasienne. Sok zagotować z jabłkami, rodzynkami, łyżką cukru i skórką. Zagęścić zupę mąką. Białko ubić z resztą cukru i sokiem cytrynowym. Z piany uformować "kluseczki" /za pomocą dwóch łyżeczek/. Wrzucić do gorącej zupy na 4-5 minut /pod przykryciem, nie gotować!/. Zupę na talerzach udekorować melisą "kluseczki" posypać cynamonem.
Czas przygotowania: 25 minut, 1 porcja = 190 kcal.