Przepis na Zupa jablkowa

Przepis na Zupa jablkowa

Składniki :

  • 400 g jablek,
  • 50-100 g cukru,
  • 100 ml śmietany,
  • maly kawalek cynamonu,
  • 3-4 goździki,
  • 1,5 l wody,
  • 200 g jablek do pieczenia,
  • 4 lyzeczki surowych zurawin lub konfitur z calych jagod,
  • 70 g cukru do zurawin.


Wykonanie:

1. Jablka opłukać, obrać, wyciac gniazda nasienne. Pokroic w cwiartki, zalac
goraca woda, dodać cynamon, goździki i 50-100 g cukru (zaleznie od kwaskowatosci jablek). Gotowac na malym ogniu tak dlugo, az jablka calkowicie sie
rozgotuja.
2. Ugotowana zupe przetrzec przez sito (wyjac cynamon i goździki). Doprawic
smietana, wymieszac, ochlodzic, wstawic do lodowki na 2 godz.
3. Jablka do pieczenia obrać. Kazde jablko przekroic na pol, usunąć pestki. Polowki pokroic na polkoliste plasterki.
4. Zurawiny opłukać, sparzyc wrzatkiem, odcedzic na sicie. Wlozyc do miseczki i
wymieszac z 4 lyzeczkami cukru.
5. Na lekko natluszczonej blasze ulozyc plasterki jablek, posypac cukrem. Wstawic do srednio nagrzanego piekarnika, zapiec.
6. Przed podaniem do kazdej porcji zupy dodać przypieczone jablka i lyzeczke
zurawin.