Przepis na Zupa jarzynowa z klopsikami

Przepis na Zupa jarzynowa z klopsikami

Składniki :

  • 1 mały kalafior (ok. 50 dag)
  • 40 dag brokułów
  • 40 dag ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1/2 puszki (210 ml) kukurydzy
  • 40 dag mielonego wołowego mięsa
  • 3 szklanki rosołu (instant)
  • 3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól,
  • pieprz


Wykonanie:

Opłukać i osuszyć natkę pietruszki, drobno posiekać. Zagnieść mięso z połową natki, doprawić solą i pieprzem. Uformować klopsiki, mocno podsmażyć na gorącym oleju, zdjąć z patelni. Obrać cebulę, pokroić na cząstki. Obrać marchew i ziemniaki, dobrze umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w słupki. Oczyścić i opłukać kalafior oraz brokuły, podzielić na różyczki. Osączyć kukurydzę. Podsmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa ziemniaki i cebulę. Wrzucić resztę warzyw, wlać rosół. Zagotować całość, gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut. Krótko przed końcem gotowania włożyć do zupy klopsiki, wrzucić resztę natki. Wymieszać kwaśną śmietanę z musztardą, ozdobić porcje zupy kleksami śmietany.
Czas gotowania: około 45 minut
1 porcja - 620 kalorii