Przepis na Zupa jesienna

Przepis na Zupa jesienna

Składniki :

  • 30 dag soczewicy
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • włoszczyzna
  • seler
  • por
  • cebula
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • kilka ziemniaków
  • majeranek
  • sól
  • świeżo mielony biały pieprz
  • posiekana pietruszka


Wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Obrać warzywa i pokroić w drobną kostkę. Poddusić, ale nie rumienić. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, podlać wodą i zagotować. Dolać wodę /ok. pół litra - bardzo dobry będzie rosół z kostki/ i wrzucić opłukaną soczewicę /nie namoczoną/. Zmniejszyć ogień i gotować ok. godziny. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Gotować jeszcze pół godziny. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.