Przepis na Zupa jogurtowa z pulpecikami z kury

Przepis na Zupa jogurtowa z pulpecikami z kury

Składniki :

  • 1,2 l rosolu,
  • 120 g ugotowanej kury,
  • 1 cebula,
  • 30 g ugotowanego ryzu,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 lyzeczka sproszkowanej miety,
  • 5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki,
  • 300 ml naturalnego jogurtu,
  • sol, pieprz.


Wykonanie:

1. Rosol przelac do duzego garnka. Zakryc i powoli doprowadzic do wrzenia.
2. Przygotowac pulpeciki z kury. Zemlec w maszynce kure i cebule. Przelozyc do
miski i dobrze wymieszac z ryzem. Jajko ubic i powoli, ciagle mieszajac,
wlewac do miski. Jesli masa nie jest wystarczajaco gesta, dodać tarta bulke,
a nastepnie wymieszac z mieta, sola i pieprzem.
3. Posypac tace posiekana pietruszka. Uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego i obtaczac w pietruszce.
4. Na 15 min. przed podaniem zupy, zanurzyc kulki w gotujacym sie rosole. Gotowac przez 15 min.
5. Kulki ostroznie przelozyc do wazy. Jogurt z zoltkiem ubic w misce, a nastepnie ciagle mieszajac, dolewac po lyzeczce goracego rosolu. Polaczyc z reszta
rosolu w garnku. Lekko podgrzac, uwazajac aby sie jogurt nie scial. Kulkim w
wazie zalac rosolem i od razu podawac.