Przepis na Zupa julienne

Przepis na Zupa julienne

Składniki :

  • 30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por, kalarepa),
  • 10 dag kalafiora,
  • 10 dag fasolki szparagowej,
  • 15 dag pomidorów,
  • 1 dag masła,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżki zieleniny


Wykonanie:

Warzywa mieszane umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w kostki, włożyć do wrzącej osolonej wody, nastawić do gotowania. Fasolkę umyć, oczyścić z włókien, pokrajać w kawałki o długości około 2 cm, dodać do gotujących się warzyw. Kawałek kalafiora umyć, podzielić na różyczki i jako ostatni włożyć do zupy. Ugotować do miękkości Pomidory umyć, sparzyć wrzącą woda, obrać ze skórki, pokrajać w cienkie plasterki, włożyć do zupy, dodając równocześnie zieleninę i masło. Przyprawić solą i pieprzem.