Przepis na Zupa kalafiorowa 1

Przepis na Zupa kalafiorowa  1

Składniki :

  • 50 dag kalafiora,
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 1 3/4 l wody,
  • 1/4 l mleka,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • sól,
  • 1-2 żółtka,
  • 1 łyżka siekanego koperku.


Wykonanie:

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą,
dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar. Kalafior obrać
z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki.
Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do
miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego
mleka. Zagotować. Połączyć z żółtkami rozmąconymi z
mlekiem, osolić, dodać siekany koperek. Podawać z
grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym. Zupę
kalafiorową można przyrządzić na wywarze z kości.
Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę
zasmażką lub śmietaną.