Przepis na Zupa kalafiorowa 2

Przepis na Zupa kalafiorowa  2

Składniki :

  • sporego kalafiora,
  • 3-4 pory,
  • 1 srednia cebule,
  • troche masla,
  • kostke rosolowa (lub jarzynke),
  • smietane,
  • nieduzy pęczek koperku,
  • cytryne.


Wykonanie:

na masle smazymy posiekane biale czesci pora i cebule. gdy sie zeszkla, wrzucamy kalafiora pocietego na male rozyczki, dolewamy rozsadna ilosc wody (nie musi zakrywac kalafiora!), posiekane jasnozielone czesci porow (calkiem ciemne odrzucamy), duzo koperku (troche koperku zostawiamy do posypania) i kostke rosolowa (lub jarzynke). gotujemy do miekkosci. po ugotowaniu przecieramy przez sitko lub miksujemy, zabielamy smietana.
ja podaje to tak: do miseczki wlewam zupke, wkladam troszke gestej śmietany (do samodzielnego rozmieszania przez jedzacego!), posypuje koperkiem i skrapiam sokiem z cytryny.