Przepis na Zupa krem z krewetek

Przepis na Zupa krem z krewetek

Składniki :

  • Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
  • 500 g swiezych krewetek,
  • 1 mala cebula,
  • 45 g mąki,
  • 30 g masla,
  • 100 ml wina,
  • 100 ml smietanki,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego.
  • Bulion krewetkowo-rybny:
  • 250 g ryby,
  • skorupki z krewetek,
  • 1 mala cebula,
  • 1 lodyga selera,
  • 1,2 l wody,
  • sol, pieprz,
  • skorka z cytryny.


Wykonanie:

1. Krewetki umyc, obrać ze skorupek, usunąć czarne zylki, umyc w osolonej wodzie. Skorupki zachowac do bulionu.
2. Przygotowac bulion: rybe umyc, jarzyny obrać, opłukać. Skorupki utluc w mozdzierzu. W garnku zagotowac wode, wlozyc rybe i jarzyny. Dodać sol i pieprz.
Gotowac 20 min. Przecedzic, dodać potluczone skorupki, skorke cytrynowa, gotowac 15 min. Ponownie przecedzic, odparowac do 1 l.
3. Na masle udusic drobno pokrojona cebule, dodać przecier pomidorowy, oproszyc
maka, wlac bulion i wino. Dodać krewetki, gotowac nie dluzej niz 10 min.
Najladniejsze krewetki wyjac, odlozyc do przybrania. Reszte razem z bulionem
zmiksowac.
4. Do kremu dodać smietane, doprawic sola i pieprzem. Przybrac krewetkami i podawac.