Przepis na Zupa-krem ze szparagow

Przepis na Zupa-krem ze szparagow

Składniki :

  • 1 l bulionu z kury,
  • 30 szparagow,
  • 2 lyzki masla,
  • 2 lyzki mąki,
  • 150 ml śmietany,
  • sol, pieprz,
  • 1 lyzeczka masla do smazenia.


Wykonanie:

1. Szparagi umyc, obrać i pokroic na kawalki. Odlozyc 20 glowek szparagow, ktore nastepnie zblanzerowac i obsmazac 5 min na masle. Zdjac z patelni, osaczyc i odstawic w cieple miejsce.
2. Reszte szparagow zalac wrzacym bulionem i gotowac 25 min. Wyjac, osaczyc i
zmiksowac z 200 ml bulionu.
3. Z mąki, masla i reszty bulionu przyrzadzic beszamel. Osolic, doprawic pieprzem i, dodajac po 1 lyzce, stopniowo polaczyc z puree ze szparagow. Wstawic na maly ogien i ogrzewac 5 min, nie dopuszczajac do wrzenia.
4. Zdjac z ognia, dodać smietane i wymieszac. Przybrac obsmazonymi glowkami
szparagow i podawac z grzankami.