Przepis na Zupa minestra

Przepis na Zupa minestra

Składniki :

  • 2 cebule,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • mały seler,
  • 2 małe marchewki,
  • 10 dag fasolki szparagowej,
  • 1250 ml rosołu,
  • 5 łyżek ryżu,
  • puszka zielonego groszku,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • sól, pieprz,
  • 4 pomidory,
  • 4 łyżki tartego żółtego sera


Wykonanie:

Czosnek i cebule obrać, opłukać, drobno pokrajać i podsmażyć. Warzywa umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać do cebuli. Fasolkę oczyścić z włókien, opłukać, pokrajać, dodać do warzyw z cebulą, zalać rosołem i gotować. Ryż wypłukać, osączyć, włożyć do warzyw i razem gotować do miękkości. Na koniec dodać groszek i ketchup. Pomidory umyć, pokroić w grube plasterki, wymieszać ze startym serem i połączyć z zupą. Gotować na małym ogniu przez 5 min, zaraz podawać.