Przepis na Zupa neapolitańska

Przepis na Zupa neapolitańska

Składniki :

  • 1250 ml rosołu z kostki rosołowej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 10 dag sera żółtego (parmezan),
  • 4 żółtka,
  • 1/4 l śmietany,
  • koper,
  • sól,
  • 15 dag ugotowanego makaronu


Wykonanie:

Masło stopić, dodać mąkę i mieszając zrobić białą zasmażkę rozprowadzając małą ilością zimnego rosołu, podprawić pozostałym rosołem i zagotować . Ser utrzeć na tarce i dodać mieszając do rosołu. Żółtka rozbić ze śmietana, zaparzyć wrzącym rosołem nie przerywając mieszania i połączyć z zupą. Dodać umyty i drobno pokrojony koper, przyprawić do smaku solą. Podawać z oddzielnie ugotowanym włoskim makaronem.