Przepis na Zupa nic z truskawkami

Przepis na Zupa nic z truskawkami

Składniki :

  • 35 dag truskawek
  • 3 szklanki mleka,
  • 10 dag cukru,
  • cukier waniliowy,
  • cynamon,
  • goździki,
  • 4 jajka


Wykonanie:

Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito lub zmiksować. Oddzielić żółtka od białek. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i odstawić z ognia. Z białek ubić sztywną pianę i nakładać łyżką na gorące mleko kulki wielkości jajka. Obgotować porcje piany z obu stron, przewracając je łyżką cedzakową. Ugotowaną pianę wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę i dodać do owoców. 5topniowo połączyć z mlekiem. Dodać cynamon i goździki. Podawać zupę z ryżem. Udekorować obgotowaną pianą.