Przepis na Zupa ogonowa

Przepis na Zupa ogonowa

Składniki :

  • Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz. 20 min.
  • 1 ogon wolowy,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • 100 ml oleju,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 lodygi selera,
  • 1/2 lyzeczki tymianku,
  • 4 goździki,
  • 1/4 lyzeczki cayenne,
  • 4 ziarnka pieprzu,
  • bouquet garni, sol,
  • 1,5 l wody.
  • Knelki:
  • 150 g cieleciny,
  • 1 łyżka bulki tartej,
  • 1 bialko,
  • 1 łyżka zielonej pietruszki,
  • 80 ml śmietany,
  • sol, pieprz.


Wykonanie:

1. Ogon wolowy dokladnie umyc, pokroic w kawalki. Jarzyny obrać, opłukać, pokroic w plasterki.
2. Przygotowac knelki: mieso drobno posiekać. Zmiksowac z bialkiem, sola i pieprzem (lub utrzec w mozdzierzu). Dodać tarta bulke, wymieszac, przetrzec
przez sito. Wstawic na 1 godz. do lodowki. Ochlodzona mase ucierac dolewajac
po 1 lyzce bardzo zimnej śmietany. Formowac kulki i ukladac w plaskim garnku. Zalac goraca, osolona woda. Gotowac na malym ogniu bez przykrycia. Gdy
wyplyna, wyjac łyżka cedzakowa.
3. W duzym garnku rozgrzac olej, wlozyc kawalki ogona, obsmazyc ze wszystkich
stron. Wyjac. Na tym samym oleju podsmazyc pokrojone jarzyny, wlozyc z powrotem kawalki ogona, wlac zimna wode, wino i przyprawy. Gotowac ok. 3 godz.
Ostudzic, zdjac warstwe tluszczu z powierzchni zupy. Wyjac kosci z ogona,
mieso pokroic i z powrotem wlozyc do zupy. Zupe zagotowac. Podawac z knelkami.