Przepis na Zupa ostro-kwasna

Przepis na Zupa ostro-kwasna

Składniki :

  • 600 ml bulionu miesnego,
  • 120 g surowej poledwicy wieprzowej,
  • 1 jajo,
  • 4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,
  • 2 lyzki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka wodki,
  • 1 łyżka bialego octu winnego,
  • 2 lyzki sosu sojowego,
  • sol, pieprz, drobno posiekane zielone czesci 2 cebulek dymek.


Wykonanie:

1. Grzyby moczyc przez 20 min. w letniej wodzie, a nastepnie gotowac w tej samej wodzie 25 min. Wyjac, odciac i odrzucic ogonki. Kapelusze pokroic.
2. Mieso pokroic w cienkie plastry, a nastepnie w paseczki.
3. Jajo rozbic widelcem na jednolita mase.
4. W naczyniu o pojemnosci 1,5 l zagotowac bulion. Dodać mieso i grzyby. Gotowac na wolnym ogniu przez 2 min. Dodać wodke, sos sojowy i ocet. Posolic i
dodać pieprz. Gotowac kolejne 2 min.
5. Dodać, rozprowadzona w niewielkiej ilosci wody, make ziemniaczana i gotowac
na wolnym ogniu, stale mieszajac, poki nie zgestnieje.
6. Cieniutkim strumyczkiem wlac rozbite jajo i mieszac poki nie zetnie sie ono
w cienie wlokna.
7. Posypac siekana cebulka i podawac natychmiast.