Przepis na Zupa oszwabka

Przepis na Zupa oszwabka

Składniki :

  • 2 łyżki mąki,
  • 1250 ml mleka,
  • 2 goździki,
  • cynamon,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 migdały,
  • 2 żółtka,
  • grzanki


Wykonanie:

Mąkę wsypać na patelnię i zrumienić, mieszając, na jasnozłoty kolor. Przełożyć mąkę do naczynia i wlewać stopniowo zimne mleko, mieszając bez przerwy, aby nie utworzyły się kluski. Włożyć korzenie i gotować ok. 10 min. Zupę przecedzić, dodać cukier i obrane, starte migdały, zagotować, zdjąć z ognia. Żółtka rozetrzeć, dodać parę łyżek gorącej zupy i mieszając połączyć z pozostałą ilością zupy. Nie gotować. Oddzielnie ususzyć grzanki z masłem i podawać do zupy.