Przepis na Zupa owocowa

Przepis na Zupa owocowa

Składniki :

  • 600 g wisni,
  • 150-200 g cukru,
  • 700 ml wody,
  • 8 moreli,
  • 8 sliwek,
  • 2 brzoskwinie,
  • 2 lyzki soku cytrynowego,
  • 3 lyzki śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • 50 ml likieru wisniowego,
  • 3-4 goździki,
  • kawalek cynamonu lub skorki cytrynowej,
  • 1/2 laski wanilii,
  • czeresnie,
  • szczypta soli.


Wykonanie:

1. Wszystkie owoce umyc pod biezaca woda.
2. Wyjac pestki z wisni i ugotowac w wodzie z dodatkiem cukru, cynamonu, gozdzikow i odrobiny soli. Usunac goździki, skorke cytrynowa i wanilie. Przetrzec przez sito lub zmiksowac.
3. Ze sliwek i czeresni wyjac pestki. Brzoskwinie i morele przeciac na pol i
rowniez wyjac pestki.
4. Zagotowac przetarte wisnie, dodać sok cytrynowy, zaprawic smietana rozmieszana z maka i ciagle mieszajac wrzucic pozostale owoce. Gotowac przez kilka
minut.
5. Zupe mozna podawac na goraco lub na zimno. Do zimnej zupy wlac przed podaniem kieliszek likieru wisniowego i lyzke śmietany.