Przepis na Zupa paschalna

Przepis na Zupa paschalna

Składniki :

  • 1 kosc szpikowa wolowa lub cieleca,
  • 1 kg miesa wolowego lub cielecego,
  • 1/2 kg marchwi,
  • 1/2 kg rzepy,
  • 1/2 kg ziemniakow,
  • 1 kg swiezego bobu,
  • 1/2 kg cukinii,
  • 3 srednie pory (tylko biale czesci),
  • 15 lodyzek natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • sol, pieprz,
  • pęczek kolendry.


Wykonanie:

1. Starannie umyc i obrać wszystkie jarzyny, wyluskac bob, jesli jest w strakach.
2. Jarzyny, mieso i kosc wlozyc do duzego garnka i zalac woda, osolic, popieprzyc, dodać pol peczka obranej i posiekanej kolendry.
3. Gotowac najpierw na duzym ogniu 1 godz, potem zmniejszyc ogien, dodać ziemniaki i po 10 min bob.
4. Wyjac mieso, ziemniaki i bob. Reszte skladnikow dobrze utrzec i wymieszac.
Wlozyc z powrotem ziemniaki i bob, pogotowac chwile. Odstawic i posypac zupe
swieza kolendra.
5. Mieso podawac oddzielnie z bukietem gotowanych jarzyn.