Przepis na Zupa paschalna
Składniki :
- 1 kosc szpikowa wolowa lub cieleca,
- 1 kg miesa wolowego lub cielecego,
- 1/2 kg marchwi,
- 1/2 kg rzepy,
- 1/2 kg ziemniakow,
- 1 kg swiezego bobu,
- 1/2 kg cukinii,
- 3 srednie pory (tylko biale czesci),
- 15 lodyzek natki pietruszki,
- 1 cebula,
- sol, pieprz,
- pęczek kolendry.
Wykonanie:
1. Starannie umyc i obrać wszystkie jarzyny, wyluskac bob, jesli jest w strakach.
2. Jarzyny, mieso i kosc wlozyc do duzego garnka i zalac woda, osolic, popieprzyc, dodać pol peczka obranej i posiekanej kolendry.
3. Gotowac najpierw na duzym ogniu 1 godz, potem zmniejszyc ogien, dodać ziemniaki i po 10 min bob.
4. Wyjac mieso, ziemniaki i bob. Reszte skladnikow dobrze utrzec i wymieszac.
Wlozyc z powrotem ziemniaki i bob, pogotowac chwile. Odstawic i posypac zupe
swieza kolendra.
5. Mieso podawac oddzielnie z bukietem gotowanych jarzyn.