Przepis na Zupa pavese

Przepis na Zupa pavese

Składniki :

  • 750 ml bulionu miesnego,
  • 4 zoltka,
  • 50 g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka,
  • 4 zabki czosnku,
  • 1/2 peczka szczypiorku,
  • 1/2 peczka swiezego oregano,
  • 4 kromki bialego, pszennego chleba,
  • 4 lyzki oliwy,
  • sol.


Wykonanie:

1. Czosnek obrać i rozetrzec z 1 lyzeczka soli.
2. Szczypiorek i oregano opłukać i drobno poszatkowac. Z chleba odkroic skorke.
Bulion rozgrzac.
3. Oliwe rozgrzac silnie na duzej patelni i zasmazac na niej przez 30 sek roztarty czosnek. Nastepnie czosnek usunąć, a na pozostalym tluszczu podsmazyc
z obu stron grzanki na zlotobrazowy kolor.
4. Gotowe grzanki rozlozyc na talerze. Na srodku kazdej z nich ulozyc żółtko.
5. Do talerzy wlac ostroznie (by nie zmoczyc wierzchu grzanek) bardzo goracy
bulion. Posypac tartym parmezanem lub oscypkiem, a nastepnie oregano i
szczypiorkiem. Zupe podawac bardzo goraca.