Przepis na Zupa pomidorowa 1

Przepis na Zupa pomidorowa  1

Składniki :

  • 50 dag mięsa wołowego z kością,
  • 1 porcja włoszczyzny,
  • 70 dag pomidorów lub 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka soku pomidorowego,
  • 15 dag śmietany,
  • 2 dag masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.


Wykonanie:

Mięso umyć, zalać 2 l zimnej wody, osolić i gotować na
małym ogniu ok.1 godz. W połowie gotowania dodać
oczyszczoną i umytą włoszczyznę. Pokrojone pomidory
z masłem i kilkoma łyżkami wody dusić na małym ogniu,
pod przykryciem, ok.30 min, następnie przetrzeć przez sito i dodać do przecedzonego wywaru. Chwilę gotować, a po zdjęciu z ognia wlać sok, przyprawić solą, cukrem,
pieprzem, śmietaną.