Przepis na Zupa rakowa 1

Przepis na Zupa rakowa  1

Składniki :

  • Podaje przepis z kuchni francuskiej na zupe rakowa (bisque d'ecrevisses)
  • 12 raków
  • wloszczyzna
  • 2 szklanki bialego wina
  • 8 dkg czerstwej bulki
  • łyżka pasty pomidorowej
  • 5 dkg masla
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

Dokladnie oczyszczone szczoteczka i oplukane raki wrzucamy do wrzacej osolonej wody (1,5 l ), w której gotowala sie wloszczyzna i gotujemy 10 minut. Ugotowane raki wyjmujemy, rozrywamy szyjki i szczypce. Usuwamy czarna kiszeczke. Mieso z szyjek odkladamy. Skorupki tluczemy w mozdzierzu lub mielimy. Ugotowana wloszczyzne i odcisnieta bulke przecieramy do wywaru, dodajemy mieso ze szczypiec, zmielone skorupki, wino i gotujemy na malym ogniu kilkanascie minut. Dodajemy maslo i paste pomidorowa. Zaciagamy zóltkami, wkladamy szyjki oraz doprawiamy sola i pieprzem.