Przepis na Zupa rybna 1

Przepis na Zupa rybna  1

Składniki :

  • 1,5 kg. karpia,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 15 dag. selera,
  • 1 por,
  • 3 cebule,
  • 1 listek laurowy,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz.


Wykonanie:

Karpia oskrobać, sprawić, umyć, odciąć głowę, usunąć
skrzela, oczy, płetwy i ogon. Ponownie dokładnie umyć
i pociąć na dzwonka. Warzywa oczyścić, umyć i zalać
2 l. wrzątku, posolić, dodać obrane cebule i głowę.
Gotować ok. 20 min. Następnie włożyć do wywaru porcje
ryby, listek laurowy, doprawić solą, pieprzem i odrobiną
cukru. Gotować na bardzo małym ogniu 20-30 min. Natkę
umyć i drobno posiekać. Zupę przecedzić przez gęste sito
i posypać natką pietruszki.