Przepis na Zupa rybna (marokanska)

Przepis na Zupa rybna (marokanska)

Składniki :

  • 400 g ryby morskiej (dorsz, karmazyn, dorada),
  • 1 cebula obrana i naszpikowana 4 gozdzikami,
  • 4 zmiazdzone zabki czosnku,
  • sok z 1 cytryny,
  • 4 lyzki oliwy,
  • 1 lyzka maki,
  • bouquet garni (kolendra, tymianek, koper wloski, lisc laurowy),
  • 2 male czerwone, ostre papryczki,
  • 1/2 lyzeczki harissy (przepis w "ogolne"),
  • szczypta szafranu,
  • sol.


Wykonanie:

1. Ryby sprawic, wyfiletowac, umyc, osuszyc i pokroic na male kawalki.
2. W rondlu zagotowac 1,5 l wody, dodac oliwe, naszpikowana gozdzikami cebule,
bouquet garni, papryczki, szafran i harisse. Gotowac 20 min, po czym dodac
pokrojona w kawalki rybe. Gotowac dalsze 15 min.
3. Z garnka usunac cebule i bouquet garni, po czym ostroznie wyjac kawalki ryby. Obrac je z resztek osci i wrzucic ponownie do wywaru, ktory przez caly
czas powinien stac na ogniu.
4. Make rozprowadzic niewielka iloscia wody, nastepnie, ciagle mieszajac, polaczyc z zupa. Dodac zmiazdzony czosnek i sok z cytryny, ewentualnie dosolic.
5. Podawac bardzo goraca, z grzankami.