Przepis na Zupa rybna (meksykanska)

Przepis na  Zupa rybna (meksykanska)

Składniki :

  • 600 g filetow rybnych,
  • 1 kg lbow rybich (z ryb morskich),
  • 1 papryczka chilli,
  • 3 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 3 zabki czosnku,
  • 1 lodyga selera naciowego,
  • 1 galazka kolendry,
  • 250 g kartoflo,
  • 250 g marchewki,
  • 2 lyzki oregano,
  • 2 liscie laurowe,
  • sol,
  • 3 l wody.


Wykonanie:

1. Jarzyny obrac i oplukac. Cebule, czosnek i lodygi selera posiekac. Marchewke
pokroic w kostke 1x1 cm, a kartofle w kostke nieco wieksza (1,5x1,5 cm).
Pomidory sparzyc, zdjac skorke i posiekac.
2. W duzym garnku rozgrzac 2 lyzki oleju i smazyc na nim 3 min czosnek, cebule
i seler. Wlozyc oczyszczone i umyte glowy rybie, galazke kolendry i liscie
laurowe. Wlac wode, osolic i gotowac na malym ogniu 30 min. Nastepnie glowy
rybie wyjac i wybrac z nich mieso. Wywar przecedzic przez sito i odstawic.
3. Chilli opiec, zdjac skorke, przeciac, usunac nasiona, oplukac i zmiksowac z
250 ml przecedzonego wywaru.
4. W duzym plaskim garnku rozgrzac lyzke oleju, wlac zmiksowane chilli, dodac
pomidory i gotowac 4 min ciagle mieszajac. Wlac pozostaly wywar, wlozyc kartofle, marchewke i gotowac 15-20 min. Gdy jarzyny beda miekkie, wlozyc oplukane filety, dodac oregano, sol i pieprz. Gotowac na srednim ogniu 15 min.
Sprawdzic, czy ryba jest ugotowana. Zdjac zupe z ognia i wlozyc mieso wyjete z rybich glow.
5. Do kazdego talerza wlozyc 1 filet i zalac goraca zupa. Mozna dodac marynowane chilli.