Przepis na Zupa rybna przecierana

Przepis na Zupa rybna przecierana

Składniki :

  • 1,25 kg swiezych ryb,
  • 250 g krewetek,
  • 500 g pomidorow,
  • 2 pory,
  • 2 zabki czosnku,
  • 75 ml oliwy z oliwek,
  • 1,5 l wody,
  • sol,
  • 1 dluga bulka na grzanki,
  • 50 g tartego sera gruyere.
  • Sos rouille:
  • 2 kromki chleba bez skorki,
  • 100 ml mleka,
  • 75 ml oliwy,
  • 4 lyzki pasty pomidorowej,
  • 3 zabki czosnku,
  • 1 lyzeczka papryki,
  • 1 lyzeczka pieprzu cayenne.


Wykonanie:

1. Ryby oczyscic, umyc, pokroic w kawalki. Krewetki oplukac, obrac ze skorupek,
usunac czarne zylki. Jarzyny umyc, biale czesci porow pokroic w plasterki.
Pomidory sparzyc, zdjac skorki, pokroic w kawalki. Czosnek obrac, posiekac.
2. W duzym garnku rozgrzac oliwe, udusic pory. Dodac ryby, krewetki, czosnek i
pomidory. Dusic 10 min. Dodac wode, gotowac na malym ogniu 30 min. Przetrzec
przez sito.
3. Przygotowac sos: chleb namoczyc w mleku, odcisnac. Czosnek drobno posiekac,
utrzec z chlebem, oliwa i przyprawami. Dodac przecier pomidorowy, dobrze wymieszac.
4. Przygotowac grzanki: bulke pokroic w kromki, zrumienic w piekarniku. Wyjac,
polac sosem, posypac serem.
5. Do goracej zupy wlozyc grzanki. Od razu podawac.