Przepis na Zupa rybna slodko-kwasna

Przepis na Zupa rybna slodko-kwasna

Składniki :

  • 400 g bialej ryby morskiej,
  • 3 lyzki oleju,
  • 1 korzen kolendry lub pietruszki,
  • 1 lyzeczka ziaren pieprzu,
  • 5 cebulek dymek,
  • 1 lyzeczka pasty krewetkowej,
  • 2 lyzki cukru,
  • 2 lyzki sosu rybnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 ziarna tamaryndy lub 1 łyżka powidel sliwkowych,
  • 1/2 lyzeczki soli,
  • do przybrania listki swiezej kolendry lub pietruszki, czerwone
  • papryczki chilii, platy imbiru, palemki z dymki.


Wykonanie:

1. Tamarynde namoczyc w 4 łyżkach goracej wody.
2. Rybe sprawic, sfiletowac, pokroic w paski.
3. Korzen kolendry obrać, opłukać i posiekać, pieprz utluc. Przelozyc do mozdzierza, dodać paste krewetkowa i sol, utrzec na gladka mase.
4. Olej rozgrzac na patelni i smazyc mase przez 3 min., dodać rybe, podsmazyc 2
min, aby sie lekko sciela, zdjac z ognia.
5. Zagotowac 4 szklanki wody. Wlac wode z moczenia tamaryndy, dodać rybe z sosem, sok z cytryny, cukier i sos rybny, zagotowac.
6. Zupe przelac do miseczek, przybrac palemkami z dymki, kwiatami z chilli, dekoracyjnie pokrajanym imbirem. Podawac goraca.