Przepis na Zupa rybna (żydowska)

Przepis na Zupa rybna (żydowska)

Składniki :

  • 400 g rybich jadalnych odpadkow (glowa, ikra, skora),
  • 1 l wody,
  • 1 marchew,
  • 1 korzen pietruszki,
  • 1 peczek natki pietruszki,
  • 3 male cebule,
  • 1 lyzka maki,
  • 2-3 lyzki oleju lub 50-60 g masla,
  • 2 liscie laurowe,
  • sol, czarny pieprz, ocet,
  • szczypta papryki.


Wykonanie:

1. Dokladnie umyc i osolic rybne skladniki.
2. Pokroic jarzyny, wrzucic do wrzacej wody, zagotowac do miekkosci.
3. Zrobic gesta zasmazke z maki, masla i drobno posiekanej cebuli. Gdy zasmazka
zacznie brazowiec, dodac posiekana natke pietruszki, przyprawy i kawalek
miekkiej czesci ryby. Jeszcze chwile smazyc.
4. Wywar z ugotowanych jarzyn przecedzic i przelozyc do niego zasmazke. Dokladnie wymieszac. Skropic kilkoma kroplami octu, dodac reszte ryby i liscie
laurowe. Gotowac ok. 20 min.
5. Po ugotowaniu ostroznie wyjac skladniki rybne, usunac kosci i pozostale
miekkie czesci wlozyc na powrot do zupy.
6. Przed samym podaniem jeszcze raz dodac kilka kropel octu, szczypte papryki i
wlozyc do zupy ugotowane jarzyny.