Przepis na Zupa seczuanska

Przepis na Zupa seczuanska

Składniki :

  • 1 l bulionu drobiowego (z kury),
  • 100 g chudej wieprzowiny,
  • 4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,
  • 300 g kapusty chinskiej,
  • 2 cebulki szalotki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 50 g makaronu sojowego,
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 lyzeczka oleju sezamowego,
  • szczypta ostrej, mielonej papryki,
  • sol, pieprz,
  • 2 lyzki oleju do smazenia.


Wykonanie:

1. Grzyby moczyc przez 20 min. w letniej wodzie, a nastepnie gotowac w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjac, odciac i odrzucic ogonki. Kapelusze pokroic.
2. Mieso pokroic w zapalke. Kapuste umyc i pokroic w kwadraty o boku 2,5 cm.
Szalotki umyc, obrać i pociac w paski o dlugosci 2,5 cm.
3. Makaron sojowy przeplukac w cieplej wodzie i osuszyc.
4. Mieso, kapuste i grzyby podsmazyc przez 3 min. na silnie rozgrzanym oleju.
5. W rondlu o pojemnosci 2 l podgrzac bulion. Dodać podsmazone mieso, kapuste
i grzyby. Zagotowac i pozostawic na ogniu 5 min.
6. Dodać koncentrat pomidorowy, makaron i sos sojowy. gotowac na wolnym ogniu
przez 20 min.
7. Dodać szalotki, ocet, olej sezamowy i szczypte ostrej papryki. Osolic, doprawic pieprzem i pozostawic na ogniu jeszcze 2 min., po czym podawac.
8. Zupa powinna byc zarazem ostra i kwaskowata.