Przepis na Zupa selerowa z rokpolem

Przepis na Zupa selerowa z rokpolem

Składniki :

  • 500 g selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 80 g sera (rokpol),
  • 2 lyzki masla,
  • 100 ml smietanki,
  • 1 l wywaru jarzynowego ze swiezych jarzyn,
  • sol, pieprz.


Wykonanie:

1. Seler dokladnie umyc. Lodyge drobno pokroic a liśćie oderwac i zostawic do
przybrania. Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać.
2. W garnku rozgrzac maslo. Wlozyc seler z cebula, dusic, az seler bedzie zupelnie miekki. Wlac goracy wywar. Gotowac pod przykryciem 20 min. Ostudzic,
zmiksowac.
3. Zupe ponownie zagotowac. Ser pokruszyc, wrzucic do zupy. Mieszac i podgrzewac na malym ogniu, az ser czesciowo sie rozpusci. Nie doprowadzac do wrzenia. Po zdjeciu z ognia doprawic smietana, sola i pieprzem. Podawac z grzankami, przybrana listkami selera.