Przepis na Zupa selerowo-serowa

Przepis na Zupa selerowo-serowa

Składniki :

  • 400 g selera naciowego,
  • 70 g sera rokpol,
  • 2 lyzki masla,
  • 1 cebula,
  • 150 ml smietanki,
  • 2 zoltka,
  • 1 l wywaru jasnego (przepis w rozdz. "zupy").
  • Grzanki:
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • 50 g utartego zoltego sera,
  • 50 g masla.


Wykonanie:

1. Lodygi selera naciowego dokladnie umyc. Liscie oderwac, zostawic do przybrania. Pozostala czesc selera drobno pokroic. Cebule obrać, opłukać, drobno
posiekać.
2. Poddusic na masle cebule z selerem. Dusic tak dlugo, az seler zmieknie. Wlac
goracy wywar, gotowac pod przykryciem 20 min. Nastepnie ostudzic, zmiksowac.
3. Rokpol rozkruszyc na male grudki. Smietane wymieszac z zoltkiem na jednolita
mase.
4. Zupe ponownie zagotowac. Dodać ser, mieszac i podgrzewac na malym ogniu tak
dlugo, az grudki sera czesciowo sie rozpuszcza. Nie dopuscic do wrzenia. Pod
koniec wlac smietane z zoltkiem. Wymieszac, doprawic sola.
5. Przygotowac grzanki: kazda kromke pokroic na 4 czesci. Posmarowac maslem,
posypac tartym serem, wstawic do goracego piekarnika. Wyjac, gdy ser lekko
sie zrumieni.
6. Zupe przybrac listkami selera, podawac z grzankami.