Przepis na Zupa serowa

Przepis na Zupa serowa

Składniki :

  • 100 g twardego, zoltego sera (gruyere),
  • 1,2 l wywaru jasnego (przepis w rozdz. "zupy"),
  • 1 cebula,
  • 2-3 goździki,
  • 1/2 peczka zielonej pietruszki,
  • sol.
  • Lane kluski:
  • 1 żółtko,
  • maka,
  • 1-2 lyzki wody,
  • sol.


Wykonanie:

1. Cebule obrać, opłukać, zielona pietruszke opłukać i drobno pokroic. Ser
utrzec na tarce o malych otworach.
2. W plaskim garnku zagotowac wywar. Wlozyc cebule i goździki. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem 20 min.
3. Przygotowac ciasto na lane kluski: przesiana make wsypac do malej miseczki.
Dodać żółtko, sol i wode. Mieszac łyżka tak dlugo, az ukaza sie pecherzyki.
Ciasto powinno miec jednolita, plynna konsystencje.
4. Wywar przecedzic przez sito, wyjac cebule i goździki, ponownie wlac do garnka i zagotowac. Wlewac ciasto cienkim przerywanym strumieniem na wrzacy wywar. Ostroznie mieszac. Wsypac utarty, zolty ser, gotowac przez chwile nie
przerywajac mieszania.
5. Goraca zupe posypac zielona pietruszka. Podawac od razu.