Przepis na Zupa solferino

Przepis na Zupa solferino

Składniki :

  • 750 g pomidorow,
  • 1 duzy por,
  • 1 duza marchewka,
  • 300 g duzych kartofli,
  • 4 lyzki masla,
  • 1 zabek czosnku,
  • 1 lyzeczka tymianku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1/2 peczka zielonej pietruszki,
  • 1,2 l wywaru z jarzyn,
  • sol, pieprz.


Wykonanie:

1. Jarzyny umyc, obrać, opłukać. Zielona czesc pora odciac, odrzucic, biala
czesc pokroic w cienkie plasterki. Podobnie pokroic marchewke. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrać ze skorki, pokroic w kawalki. Zielona pietruszke drobno pokroic. Z kartofli wyciac lyzeczka 20 kulek. Reszte kartofli pokroic w
kostke, zachowac do zupy.
2. W garnku rozgrzac 2 lyzki masla, wlozyc marchewke i pory. Smazyc na malym
ogniu 5-10 min. Stale mieszac, uwazac by sie nie przypalily.
3. Do usmazonych jarzyn dodać pomidory, tymianek, liść laurowy, sol i pieprz.
Dusic pod przykryciem 15 min. Wlac goracy wywar do jarzyn, dodać kartofle
pokrojone w kostke, gotowac 30 min.
4. Kulki kartoflane wlozyc do wrzacej, osolonej wody. Ugotowac, odcedzic, ostudzic.
5. Ugotowane jarzyny razem z wywarem przetrzec przez sito. Ponownie wlac do
garnka, zagotowac.
6. Do goracej zupy dodać 2 lyzki masla, zielona pietruszke i ugotowane kulki z
kartofli. Doprawic sola i pieprzem. Podawac od razu.