Przepis na Zupa szparagowa

Przepis na Zupa szparagowa

Składniki :

  • 500g białych szparagów,
  • 3/4 l rosołu (może być z kostki),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 250g pomidorów,
  • pęczek bazylii lub natki,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 50g masła,
  • 30g mąki,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa,


Wykonanie:

Szparagi umyć, obrać. Obierzyny gotowac 10 minut w
rosole z łyżeczką cukru. Rosół przecedzić. Szparagi
przekroić na skośne kawałki, obgotować w rosole.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wyjąć pestki.
Pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną bazylią lub
natką, sokiem z cytryny i resztą cukru.
Z mąki i masła zrobić zasmażkę, połączyć z zupą,
gotować pod przykryciem 5 minut.
Śmietanę wlać do zupy pilnując, by się nie zwarzyła.
Zupę doprawić solą,pieprzem,startą gałką muszkatołową.
Przed podaniem dodać pomidory wymieszane z zieleniną.